Je malý stres prospěšný?

„Pro svůj život potřebujete alespoň trochu stresu. Je to motivace, která vás bude posouvat vpřed. Bez něj neuděláte pořádně nic.“
Taky znáte takové řeči, nebo jim podobné „argumenty“?.

 

!!! Je stres prospěšný? – BLBOST!!!

 

S-t-r-e-s je stres a není na něm vůbec nic dobrého – chybí v něm energie, aby vzniklo něco konstruktivního. Jinými slovy –  je to absence energie a dlouhodobě vede k vyhoření. Mrkněte se kolem sebe na všechny ty vyhořené lidi, kolegy, celebrity – jsou jich plné nemocnice a léčebny. Daň za to, že uvěřily, že potřebují s t r e s. Ano, něco potřebují. S-t-r-e-s to ale určitě není. Smutné na tom je, že oni problém nemají (i když už vyhořeli), resp. si ho vůbec neuvědomují 🙁 .

Kam nás tento přístup – stresovat sebe, druhé (podřízené, nadřízené, kolegy, partnery, děti, rodiče, voliče…) – dovedl? Určitě ne k dlouhodobějším a očekávaným výsledkům nebo ke šťastnějšímu a spokojenějšímu životu. Jako nástroj rozhodně neslouží ničemu konstruktivnímu, ale je to pouze nástroj pro demonstraci moci.

Jak tedy jeho vliv minimalizovat nebo úplně odstranit?

Odpověď je velmi jednoduchá a logická. Být energizovaný, cítit se dobře. V tomto stavu jste v mnohem lepší pozici k jakékoliv situaci nebo rozhodnutí. Tím, že jednáte z pozice vnitřní síly a moci (kterou představuje energie a kterou cítíte ve svém těle), jsou možnosti, řešení, nápady a výsledky mnohem, mnohem lepší, než když energii nemáte.

Pro názornost uvedu jednoduchý příklad. Máme dvě zahrady, ve kterých pěstujeme rudé růže. V jedné z nich se květiny zalévají vodou a růžím se daří. Druhá má stejnou péči, jen s tím rozdílem, že se růže vůbec nezalévají – žádná tekutina, žádná voda. A právě voda v tomto příkladu reprezentuje energii. Jaký bude v obou případech výsledek, si dovedete představit.

Energie zde představuje sílu – mít dobré nápady, budovat, tvořit, také motivaci, dosáhnout výsledek, vůbec něco chtít, jít si za svými sny a cíli.
Naproti tomu stresový stav není negativní energie – ona v něm totiž žádná energie není (kde by se asi tak vzala) – proto všechny stresové stavy jenom reprezentují absenci energie. A co s tímto „základním stavebním materiálem“ chcete vytvořit nebo vymyslet?

O zvládání stresu se více dočtete zde.


Jsme odborníci na energii, potenciál, motivaci a další nefyzické = energetické složky, se kterými se všichni každodenně setkáváme. Rádi vám pomůžeme obohatit váš život o 16,7% informací a exponenciálně tak zlepšit vaše výsledky, vztahy i naplnění. Výcviky a kurzy pořádáme ve spolupráci s Bhakti.